Tuesday, August 27, 2013

The daring bakers August 2013 - Srpnová výzva odvážných pekařů - Mawa cake - Dort s kardamonem a kešu oříšky



Připojila jsem se ke skupině odvážných pekařů - The daring bakers. Každý měsíc jeden ze skupiny amatérských pekařů zveřejní recepty výzvy. Na nás je pak výzvu upéct a vždy 27. den v měsíci náš výtvor zveřejnit. 

Výzvu srpna 2013 připravila Aparna z Indie, která píše vegetariánský blog My Diverse Kitchen. Vyzvala nás k upečení Mawa cake, Bolinhas de Coco cookies a masala cookies. Já jsem zvolila Mawa cake, protože je z nejdostupnějších surovin. Na zbylé dva recepty byla potřeba mj. rýžová mouka, semolinová mouka nebo listy curry a já jsem byla líná tyto suroviny shánět. Mawa cake je dort z mléka, kardamonu a kešu oříšků. Hmota mawa, která se při výrobě dortu používá, se vytvoří pomalým vařením plnotučného mléka, ze kterého vypařováním vznikne mírně zkaramelizovaná hmota mléčné sušiny. V Indii se Mawa používá do různých sladkostí.


Mawa cake

Na Mawu:
1 litr plnotučného mléka

Na těsto:
115 g  másla pokojové teploty
180 ml mawy (3/4 hrnečku)
280 g cukru krupice
3 velká vejce
1 1/2 lžičky mletého kardamonu
260 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
120 ml mléka
20 ks kešu oříšků (příp. mandlí)


Postup:
1. Jako první připravíme Mawu. Mléko nalijeme do pánve se silným dnem, nejlépe teflonové. Aby se mléko nepřipálilo, za stálého míchání ho přivedeme k varu. Snížíme teplotu na střední stupeň a vaříme tak dlouho, dokud mléko nemá čtvrtinu svého původního objemu. To potrvá zhruba hodnu až hodinu a půl. 
2. Hodně důležité je během vaření mléko kontrolovat a často míchat, abychom měli jistotu, že se mléko nepřipálí. 
3. Jakmile mléko snížilo svůj objem na čtvrtinu, snížíme teplotu na minimum a ještě chvilku vaříme. Pravidelně mícháme, dokud hmota není hrudkovitá. V pánvi by neměla být viditelná žádná tekutina, ale mawa by měla být vlhká a neměla by se lepit na stěny pánve. Z jednoho litru mléka bychom měli dostat 3/4 a 1 hrneček mawy.
4. Pánev odstraníme z tepla, mawu přesuneme do misky a necháme vychladnout. Po vychladnutí mawu přikryjeme a necháme v ledničce jeden až dva dny. V ledničce hmota  ztvrdne, takže před použitím jí nechte venku zahřát na pokojovou teplotu. 
5. Pro přípravu dortu předehřejeme troubu na 180°C. 
6. Do mísy dáme máslo, cukr a mawu a na nejvyšší rychlost šleháme dokud směs nebude jemná a nadýchaná.
7. Postupně zašleháváme vajíčka na střední rychlost, dokud směs nebude hezky spojená. Poté zašleháme mléko.
8. Do těsta prosejeme mouku, prášek do pečiva, kardamon a sůl a na šleháme na střední rychlost. 
9. Dno formy o průměru 20 cm (já použila 23cm) vyložíme pečícím papírem. Do formy nalijeme těsto, lehce uhladíme a ozdobíme oříšky (nezatlačujeme je do těsta, protože dort vyskočí).
10. Pečeme v předehřáté troubě cca hodinu, dokud dort není zlatavě hnědý a těsto se nelepí na špejli. Pokud dort hnědne příliš rychle, přikryjte formu po třiceti minutách pečení alobalem.
11. Vyndejte z trouby a nechte deset minut chladit ve formě. Poté dort vyndejte, sundejte z pečícího papíru a nechte vychladit.

Dort je chutný, vláčný a hodně sytý. A hodně sladký. Od dortu, u kterého jsem téměř dvě hodiny strávila vařením a mícháním mléka, bych čekala trochu víc. Je dobrý, ale takový obyčejný. Já jsem si ho naservírovala s karamelovou zmrzlinou a horkou čokoládou - trošku "prasárna", ale jednou za čas..kdo by odolal :-).


I recently joined the daring bakers, which is a community of amateur bakers. Each month is published challenge recipe from one member of the daring bakers.

Aparma of My Diverse Kitchen was our August 2013 Daring Bakers hostess and she challenged us to make some amazing regional Indian desserts. The Mawa Cake, the Bolinhas de Coco cookies and the masala cookies - beautifully spiced and delicious!

I decided to make The Mawa Cake, which is made of milk, cardamon and cashew nuts. Mawa is made by slowly reducing milk until all that remain is a mass of slightly caramelized granular dought-like milk solids.


Mawa cake

For the Mawa:
1 litre (4 cups) full fat milk

For the cake:
1/2 cup unsalted butter (room temperature)
3/4 cup crumbled mawa
1-1/4 cups castor sugar
3 large eggs
1-1/2 teaspoon powdered cardamon
2 cups cake flour
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt
1/2 cup milk
Cashew nuts (or blanched almonds) to decorate (about 18 to 20)

Directions:

1. First make the “Mawa”. Pour the milk into a heavy bottomed saucepan, preferably a non-stick one. Bring the milk to a boil, stirring it on and off, making sure it doesn’t stick to the bottom. Turn down the heat to medium and keep cooking the milk until reduces to about a quarter of its original volume. This should take about an hour to an hour and a half.

2. The important thing during this process is to watch the milk and stir it frequently to make sure it doesn’t stick to the sides or bottom of the pan and get burnt. The danger of this happening increases as the milk reduces and gets thicker.

3. Once the milk it has reduced to about one fourth, 1/4 quantity, lower the heat to low and let cook for a little while longer. Keep stirring regularly, until the milk solids (mawa) take on a lumpy appearance. There should be no visible liquid left in the pan, but the mawa should be moist and not stick to the sides of the pan.

4. Remove the pan from heat and transfer the mawa to a bowl and let it cool completely. Then cover and refrigerate it for a day or two (not more) till you’re ready to make the cake. It will harden in the fridge so let it come to room temperature before using it. You should get about 3/4 to 1 cup of mawa from 1 litre (4 cups) of full-fat milk.

5. Now start preparations for the cake by pre-heating your oven to moderate 180°C/350°F/gas mark 4. Beat the butter, the crumbled mawa and the sugar in a largish bowl, using a hand held electric beater, on high
speed until soft and fluffy.

6. Add the eggs, one at a time, and beat on medium speed till well incorporated. Add milk and beat till mixed well.

7. Sift the cake flour, baking powder, cardamom, and salt onto the batter and beat at medium speed and well blended. 

8. Grease and line only the bottom of an 8 inch (20 cm) form pan. Pour the batter into this and lightly smooth the top. Place the cashew nuts (or blanched almonds) on top of the batter randomly. Do not press the nuts down into the batter. A Mawa Cake always has a rustic finished look rather than a decorated look.

9. Bake in a preheated moderate oven for about 1 hour until the cake is a golden brown and a skewer pushed into the centre comes out clean. Do not over bake the cake or it will dry out. If the cake seems to be browning too quickly, cover it will aluminum foil hallway through the baking time.

10. Remove from oven and allow it to cool for 10 min in the tin. Release the cake, peel off the parchment from the base and let it cool completely.

Cake is tasty, moist and rich. And very sweet. From the cake, where I spent almost two hours cooking and stirring milk, I would expect a little more. It's good, but ordinary. I served it with caramel ice cream and hot chocolate - a little too much, but once in a while .. who could resist :-).





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...