Sunday, December 29, 2013

Prosincová výzva Odvážných pekařů - Jupí dortíčky - Whoopie pies - Daring baker´s challenge December 2013



Prosincovou Výzvu odvážných pekařů pro nás připravila Bourbonnatrix z Bourbonnatrix Bakes. Whoopie pies jsou kulaté mini dortíčky naplněné sladkým krémem. Původem jsou z Pensylvánie v USA. Podle historiků pekly amišské ženy tyto dezerty z přebytků dortového těsta a přidávaly je svým farmářům do krabiček s obědem. Když farmáři našli dortíčky ve svém obědu, zajásali "Whoopie!", neboli "Jupí!" a odtud pochází jejich název. Tradiční Whoopie pie je z čokoládového těsta s vanilkovou náplní z marschmallow bonbonů. Další tradiční příchutě jsou dýňové nebo perníkové whoopie pies. 

Je spoustu variací, na které lze "Jupí dortíčky" připravit. Z nabízených receptů od Bourbonnatrix jsem si vybrala tradiční čokoládové, ale krém jsem použila vlastní - z arašídového másla. 


Čokoládové "Jupí dortíčky" s krémem z arašídového másla
cca 12 ks

Těsto: 
115 g másla
200 g hnědého cukru
1 lžička kávového prášku
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
3/4 lžičky soli
1 lžička vanilkového extraktu
1 velké vejce
45 g holandského kakaa
285 g hladké mouky
240 ml mléka

1. Předehřejte troubu na 180°C. Dva plechy vyložte pečícím papírem.
2. V míse vyšlehejte máslo, cukr, kávový prášek, sodu, sůl, prášek do pečiva a vanilkový extrakt. Poté přidejte vajíčka a šlehejte dohladka.
3. Vmíchejte kakao.
4. Střídavě zašlehávejte mouku a mléko, dokud nebude těsto hladké a bez hrudek.
5. Pomocí lžíce nandejte kopečky těsta na plech a nechte mezi jimi dostatečné rozestupy.
6. Pečte v předehřáté troubě cca 10-15 minut (podle velikosti koláčků). Že jsou upečené poznáte tak, že když do nich píchnete špejlí, těsto se na ní nepřilepí. Nechte je vychladnout na plechu a když jsou ještě trochu teplé, sundejte je a nechte úplně vychladnout.

Krém:
125 ml smetany na šlehání
125 g sýru Philadelphia
50 g moučkového cukru
4 lžíce arašídového másla

1. Smetanu s cukrem vyšleháme dotuha. Poté přidáme Philadelpii a arašídové máslo a vyšleháme do hladkého krému. 
2. Krémem naplníme jednu polovinu koláčku a přiklopíme. 


The December Daring Bakers' Challenge had us all cheering - the lovely and talented Bourbonnatrix of Bourbonnatrix Bakes was our hostess and challenged us to make fun, delicious and creative whoopie pies! Delicious little cake-like cookies sandwiching luscious filling in any flavors we chose... What else is there to say but "Whoopie!"

Whoopie pies are made of two round mound-shaped pieces of chocolate cake, or sometimes pumpkin or gingerbread cakke, with sweet, creamy filling between them. While considered a New England phenomenon and a Pennsylvania Amish tradition, they are increasingly sold throghout the United States. According to food historians, Amish women would bake these desserts and put htem in farmers lunch boxes. When farmers would find the treats in their lunch, they would shout "Whoopie!". It is thought that the original Whoopie pies may have been made from cake batter leftovers. 

There is a lot of variations of flavours of batter and filling. I choose traditional Chocolate Whoopie Pie recipe, but I made my own filling from peanut butter.


Chocolate Whoopie Pies with Peanut butter filling
makes about 12 pies

For the Whoopie Pies:
115 g butter
200 g brown sugar
1 teaspoon espresso coffe powder
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
3/4 teaspoon salt
1 teaspoon vanilla extract
1 large egg
45 g Dutch-process cocoa
28 g all-purpose flour
240 ml milk

Directions:
1. Preheat oven to moderate 180°C/350°F/gas mark 4. Line two baking sheets with parchment paper.
2. In a large mixing bowl, beat together the butter,brown sugar, espresso coffee powder, baking powder, baking soda, salt, and vanilla till smooth. Add the egg, again beating till smooth.
3. Add the cocoa, stirring to combine.
4. Add the flour to the batter alternately with the milk, beating till smooth. Scrape down the sides and bottom of the bowl and beat again briefly to soften and combine any chunky scrapings.
5. Drop the dough by 1 tablespoon onto the prepared baking sheets, leaving plenty of room between the cakes.
6. Bake the cakes in a preheated moderate oven for 10 to 15 minutes, till they´re set and firm to the touch. Remove from the oven, and cool on the pans. While still lukewarm, use a spatula to separate them form the parchment, then allow to cool completely.

Peanut butter filling:
125 ml whipping cream
125 g Philadelphia cream cheesse
50 g powdered sugar
4 tablespoon peanut butter

1. Beat together whipping cream and sugar until stiff, then add Philadelphia and peanut butter and beat until smooth.
2. Fill the pies.






3 comments:

  1. I love your filling and whoopies look delicious! Great job on the challenge! Happy holidays!

    ReplyDelete
  2. Can't go wrong with peanut butter and chocolate! Great looking whoopies! Thanks for playing along this month!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...